Tiedon kultahippuja mikro-oppimisen avulla


Mikro-oppiminen on Yhdysvalloista käsin nopeasti leviävä trendi erityisesti yritysmaailmassa. Se on tehnyt vahvasti tuloaan myös verkko-opetuksen puolelle.
Mikro-oppiminen on sitä, että opitaan asioita pienissä palasissa ns. välipaloina. Sitä on esimerkiksi lyhyt ja tiivis jonkun rajatun aiheen täsmäkoulutus, jonka voisi suorittaa koska vaan ja missä vaan. Usein toteutustapana on video.
Eilen esimerkiksi opiskelin kantakalvon tukiteippauksen tekemisen urheiljatyttärelle netistä löytyneen videon avulla.

Opetusmaailmassa mikro-oppiminen on hyvä esimerkki käyttäjälähtöisestä oppimisen muotoilusta, jossa opetettava sisältö jaetaan pieniin palasiin, joita opiskelija voi käydä lävitse jossakin sopivassa aikaikkunassa, vaikkapa ollessaan bussissa matkalla kampukselle. Mikro-oppimisessa hyödynnetään usein jotain teknologista ratkaisua kuten esimerkiksi videota, podcastia tai interaktiivista kuvaa. Runkona on kuitenkin usein kirjoitettu teksti ja kysymyksiä. Oppimisen testaamisessa käytetään lyhyitä täsmätestejä, joista opiskelija saa välittömän palautteen.
Mikro-oppimiseen perustuvaa opintoa suunniteltaessa on suositeltavaa käsitellä yksi teema, konsepti tai idea kerrallaan. Mikro-kurssin palaset voivat seurata toisiaan loogisessa järjestyksessä tai sitten annetaan opiskelijan valita, miten hän palapelinsä kokoaa. Sana mikro viittaa siihen, että kunkin oppimistuokion kesto on lyhyt – sanoisin, että max. 15 minuutin mittainen, mieluiten alle 5 minuuttia.

Alla oleva taulukko taustoittaa osaltaan mikro-oppimisen kasvavaa suosiota. Se kuvaa  Z-sukupolven oppimisen ja lukemisen tapoja verrattuna aikaisempiin sukupolviin.

Kuva.education4.0_Diwan
Kuva: P. Diwan, 2017. Is Education 4.0 an imperative for success of 4th Industrial Revolution?

Haastattelin jokin aika sitten verkko-opetuksen asiantuntijaa Hanne Kolia mikro-oppimisesta. Katso hänen ajatuksensa täältä (videon kesto 4 min.)

Omat kokemukseni mikro-oppimisesta ovat olleet pelkästään positiivisia. Tykkään kuunnella podcasteja eri aiheista. Ja kännykältä löytyy muutamia urheilussa kehittymiseen liittyviä sovelluksia, mm. sanavarastoa voi kehittää Word of the Day –sovelluksen avulla sana kerrallaan. Tai miten olisi sellainen mikro-kurssi, joka tarjoillaan pala kerrallaan sähköpostiin kerran viikossa? Onko sinulla kokemuksia tai vinkkejä mikro-kursseista – vaikkapa laiturin nokkaan tai riippukeinoon?
Entä voisitko tarjoilla seuraavalla lukukaudella osan jostain opinnosta mikro-kurssin muodossa?

– Tuija
tuija

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti